Mitt i centrala Vårgårda planeras det nu för byggnation av ett nytt bostadskvarter under namnet Brf Bjelkes. Namnet härstammar från platsen där den tidigare handelsträdgården och blomsteraffären Bjelkes Blommor, med anor från 1928, låg och som till alldeles nyligen drevs av tredje generationen av familjen Bjelke. 

För några år sedan fick Rydlers Bygg förmånen att förvärva tomten och nu ska området åter ”blomstra” – fast i ny skepnad. Och det med några nya och fina husbyggnader som åter kan ge rättvisa åt den centralt belägna platsen. Huskroppar som genom sin spännande och dynamiska arkitektur kommer att tillföra Vårgårda centrum en extra dimension. Bakom projektet står Rydlers Bygg och till sin hjälp att utforma kvarteret har man knutit den erkänt duktiga arkitektbyrån Kub Arkitekter från Göteborg. 

Projektet som sådant är helt unikt för Vårgårda. Aldrig tidigare, i modern tid, har en dylik satsning gjorts här, och när kvarteret väl är på plats hoppas vi att det kommer att sjuda av liv då det finns lägenheter för alla – oavsett var i livet man befinner sig.

I Brf Bjelkes kan
du välja mellan
55 fina lägenheter:

5 rok    107 m2    5 lägenheter
4 rok    88 m2    4 lägenheter
3 rok    78 m2    3 lägenheter
3 rok    77 m2    6 lägenheter
3 rok    72 m2    4 lägenheter
2 rok    47 m2    11 lägenheter
2 rok    40 m2    8 lägenheter
1 rok    33 m2    14 lägenheter 

Kalkylhjälp

"Öppna planlösningar,
generös takhöjd och stora
fönster ger ljusa och rymliga
sällskapsytor"

Lägenheter för alla

I Brf Bjelkes finns det lägenheter för alla, oavsett var i livet man befinner sig. Alltifrån den lilla och smart planerade ettan på 33 m2 till den rymliga och flexibla femman på 107 m2. Bakom varje lägenhet finns en grundläggande tanke om att göra den så optimal det bara går. Alla lägenheter har minst en egen uteplats/balkong, men flertalet av lägenheterna har faktiskt uteplats/balkong i två olika väderstreck. Flertalet av balkongerna kan glasas in och skapa en privat utemiljö.

Planlösningarna är öppna och de stora fönsterna ger ett fint ljusinsläpp. Lägenheterna bjuder på en generös takhöjd med 260 cm i vardagsrum, kök och sovrum. Parkettgolv är standard i sovrum, vardagsrum, kök och klädkammare. I hallen och i badrummet är det klinker på golvet. Väggar i badrummen är kaklade. I samtliga lägenheter är det gott om garderober och förvaringsutrymmen. 

I vissa lägenheter kan man välja mellan olika alternativ på planlösningar. Uppvärmning och varmvatten kommer från biobränsleproducerad fjärrvärme. Bostäder på första våning har vattenburen golvvärme, övriga våningsplan radiatorer.

Lägenheterna har målade släta väggar, alternativt tapet. Välplanerade och välutrustade kök och badrum. Möjligheterna för val och tillval är många, beroende på tycke och smak. Det kan t ex handla om tapeter, golv, kakel/klinker, köksluckor/bänkskivor och vitvaror.

Alla lägenheter har ett eget förråd på vinden och i de lite större lägenheterna finns det även extra utrymme på balkongerna för förvaring. Naturligtvis finns hiss och tillgång till låst cykelrum.

En skyddad och lummig innergård
med många mötesplatser

Kvarterets innergård kommer att bli en härlig plats för såväl lugn och ro som social gemenskap med grannarna. Här är tanken att anlägga bersåer och pergola för att skapa egna rum på gården. Det kommer också att finnas ett antal sittplatser, grillplats, odlingslotter och lekyta för de allra minsta. I gårdens bakkant kommer att uppföras ett skyddande plank som skapar en skön och lugn zon.

Gården kommer att utsmyckas med grönskande växtlighet i form av träd, buskar och planteringar. Ytskiktet blir en kombination av gräs, grus, sand och plattor – och på ett bekvämt, men ändå avskilt, avstånd finns såväl cykel- som bilparkering, vilket underlättar tillgängligheten. Vi hoppas och tror att innergården kommer att bli en central mötesplats för god samvaro alla boende emellan.

Arkitektens tankar

I hjärtat av Vårgårda har vi, tillsammans med Rydlers Bygg, skapat ett modernt och stadsmässigt kvarter som tillgodoser många olika bostadsbehov. 

”Kvarteret får
flera huskroppar
med olika volym
och uttryck”

Byggnaderna är placerade utmed gaturummet, och dess fasader och stommar av betong avskärmar effektivt lägenheterna och den kringbyggda gården från omgivande ljud. Vi har jobbat med att bryta upp kvarteret i flera huskroppar med olika volym och uttryck. Betongen gjuts mot olika formar för att skapa struktur, ett varierat och omhändertagande uttryck som står fint mot balkongräckenas röda toner och planteringarnas roströda cortenkant.

I anslutning till sin bostad kan man vara både ensam och tillsammans med andra. Merparten av lägenheterna har genomgående planlösningar,

vilket ger ljus och utblickar åt flera håll. Sovrummen vänder sig mot den lite lugnare gårdssidan, bort från räls och gator, medan kök och/eller vardagsrum vänder sig mot småstadens liv. I anslutning till dessa rum finns en generös avskild balkong, där man kan vara helt för sig själv. Entrévåningen är upphöjd från gatan, så att man undgår direkt insyn.

De flesta lägenheter har sin entré mot en gemensam balkong. Den vänder sig mot gården som kopplar an till Bjelkes gamla handelsträdgård med syrenberså, grillplats, odling och gott om utrymme för umgänge och gemensamma aktiviteter.

Med lägenhetsstorlekar från ett rum och kök på 33 m² till 5 rum och kök på 107 m², och med olika planlösningsalternativ i såväl de minsta som de största lägenheterna, är ambitionen att möta varierande önskemål och göra det möjligt att bo kvar då behoven förändras.

Vi tycker detta projekt känns som ett spännande inslag i Vårgårda. Med bearbetade detaljer och en omsorg kring närmiljön och gårdens grönska hoppas vi kunna bidra till den ”gröna” småstaden.

Karin Zetterberg, Kub Arkitekter

Nedladdningsbar information

Köpanmälan
Broschyr
Prislista Bjelkes
Prislista
Situationsplan
och parkeringsmöjligheter
Vindsförråd
Teknisk beskrivning
och tillval
Vad är en BRF

INTRESSEANMÄLAN

Fler val är möjliga